Skip navigation MENU

Vulkaaneiland Stromboli

Stromboli is een zeer klein vulkanisch eiland in de Tyrreense Zee ten noorden van Sicilië. Het is één van de Eolische eilanden.

Enthousiast? Boek je vakantie naar de Eolische eilanden!Direct boeken
stromboli

Stromboli

Er zijn twee dorpen op het eiland: Stromboli en Ginostra, een voormalig vissersdorp dat zelden bezocht wordt door toeristen. Samen hebben beide dorpen slechts 350 inwoners. Stromboli is het noordelijkste punt van de Eolen en bestaat uitsluitend uit hellingen van een actieve vulkaan. Twee kilometer ten noordoosten van Stromboli ligt het onbewoonde eilandje Strombolicchio .

De vulkaan Stromboli

Stromboli is een vulkaan die constant actief is. De meest recente gewelddadige uitbarsting vond plaats in maart 2007.

Hoewel de “normale” kleine uitbarstingen van lava niet gevaarlijk zijn, moet je wel rekening houden met mogelijke gevaren . De lokale autoriteiten weten precies wat de toestand is van Stromboli. Als de paden naar de kraters zijn gesloten mag je die nooit betreden. Klim ook nooit de vulkaan zonder een lokale gids. En tenslotte: Blijf op de paden.

Wandelingen over de Stromboli zijn niet gemakkelijk. Je moet goed uitgerust, gezond en in goede lichamelijke conditie zijn.

Nachtelijke vulkaanwandeling

Het uitzicht vanaf open zee is adembenemend, vooral ’s nachts: Een eindeloze stroom van gloeiende lavastromen die de zee in kruipen, onvergetelijk! Stromboli is in een voortdurende staat van lichte ontevredenheid, en zo nu en dan laait haar woede op. De lokale authoriteiten eisen dat je alleen onder begeleiding van een gids naar de top klimt: ongeveer 3.031 meter boven de zeespiegel. De fascinerende klimtocht, begint om ongeveer 6 uur ’s ochtends en duurt inclusief pauzes zo’n 6 uur. De lava is veel indrukwekkender in het donker. Daarom kiezen sommige reizigers ervoor om ’s nachts een tent op te slaan boven op de vulkaan. Ook hiervoor is een gids essentieel.

Enthousiast? Boek je vakantie naar Stromboli!Direct boeken

De belangrijkste stad van Stromboli heeft een aantal redelijk geprijsde hotels en restaurants een grote hoeveelheid levendige clubs en cafes voor de jongere vakantiegangers. Naast de tocht over het eiland, kunnen excursies ondernomen worden, zoals boottochten rond Strombolicchio.