Skip navigation MENU

Flora en fauna van Sicilië

Sicilië wordt vaak aangehaald als voorbeeld van door de mens veroorzaakte ontbossing. Dit begon al in de tijd van de Romeinen, toen van het eiland een agrarisch gebied werd gemaakt. De ontbossing heeft geleidelijk het klimaat milder gemaakt, het leidde tot een daling van de neerslag en het uitdrogen van de rivieren. Dit is de reden waarom je in Midden- en Zuidwest Sicilië vrijwel geen bossen tegenkomt.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s

Dit heeft in een gestaag tempo tot een klimaatverandering geleid: Minder regen en droge rivieren.  Het is de reden waarom je maar weinig bossen ziet in het centrale en zuidwestelijke deel van Sicilië.

Bossen

In Noord-Sicilië vindt je nog wel drie belangrijke bossen: In de buurt van de Etna, bij de Nebrodibergen en in het Bosco della Ficuzza’s Natural Reserve in de buurt van Palermo. Het Nebrodibergen Regional Park, opgericht 4 augustus 1993, is met 86.000 hectare het grootste beschermde natuurgebied van Sicilië. Hier vind je het grootste bos van Sicilië, Caronia. De oude paardekastanje (Castagno dei Cento Cavalli), gelegen aan de Linguaglossa weg in Sant’Alfio, op de oostelijke helling van de Etna is de grootste en oudste kastanjeboom ter wereld!

Fauna

Sicilië heeft een heel diverse dierenwereld. Je komt allerlei dieren tegen op het kleine eiland: vossen, wezels, boommarters , reeën, wilde zwijnen, stekelvarkens, egels, padden, slangen, arenden, slechtvalken en hoppen. In het beschermde natuurgebied Zingaro vind je nog een prachtige ongerepte wildernis.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s