Skip navigation MENU

Geografie van Sicilië

Ligging Sicilië

Wanneer je de kaart van Sicilie bekijkt valt het meteen op dat het eiland een driehoekige vorm heeft. Daarom wordt Sicilie ook wel Trinacria genoemd, afgeleid van de Griekse woorden voor ´drie´ (treis) en ‘kaap’ (akra). Sicilië is gelegen tussen oost en west, tussen Afrika en Europa. Vele beschavingen hebben zich op dit fascinerende eiland gevestigd en dat is nog steeds zichtbaar.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s

In het oosten wordt Sicilië gescheiden van de Italiaanse regio Calabrië door de straat van Messina. De totale kustlijn van Sicilië bedraagt ongeveer 1500 kilometer en de totale oppervlakte is een ruime 25.000 vierkante kilometer.

De provincie Sicilië omvat eveneens een aantal naburige eilanden: de Egadische Eilanden, de Eolische Eilanden, Pantelleria en Lampedusa.

Binnenland van Sicilië

Het binnenland van Sicilië is voornamelijk heuvelachtig en bewerkt voor landbouw. Daarnaast vind je langs de noordelijke kust de bergketens van Madonie (tot 2000 meter hoogte), Nebrodi (tot 1800 meter hoogte) en Peloritani (1300 meter). Geologisch horen deze bergketens bij de beroemde Apennijnen van Italië. De imposante kegel van de Etna domineert de oostelijke kust van Sicilie. Om de binnenvaart te bevorderen is het heuvelachtige terrein van Sicilië vlakker gemaakt. Een flinke klus, want Sicilië is het thuis van ruige toppen van de Apennijnen: Madonie (2000 meter), Nebrodi (1800 meter) en Peloritani (1300 meter).

Vulkanen van Sicilië

Sicilië en de kleine, omliggende eilanden zijn vulkanisch en hebben een aantal zeer actieve vulkanen. De Etna is met een hoogte van 3.320 meter de hoogste actieve vulkaan van Europa en tevens één  van de meest actieve ter wereld. De Eolische Eilanden in de Tyrreense Zee, ten noordoosten van van Sicilië, bevatten een zeer actieve vulkanische toppen als de Stromboli, Vulcano en Lipari.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s

Landkaart Sicilië