Skip navigation MENU

Klimaat van Sicilië

Januari

In de diepe midwinter schommelt de gemiddelde temperatuur aan de kust rond de 13 °, maar op zonnige dagen is het warm genoeg om in de zon met een t-shirt te lopen. ’s Nachts is het uiteraard een stuk koeler en dat geldt met name op de hogere bergen van Sicilië. Op de pistes van Piano Battaglia en op de Etna kun je in januari goed terecht voor een wintersportvakantie

Enthousiast? Boek een fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s

Februari

De dagen beginnen in februari te lengen en ze worden warmer, hoewel er met name in de bergachtige gebieden een winters klimaat heerst. In februari kun je heerlijk skiën op Sicilie.

Maart

Aan de kust is de winter nu echt voorbij. Overal schieten wilde bloemen uit de grond en je winterkleren beginnen nu echt ongemakkelijk te worden. Op het platteland beginnen de boeren met het bewerken van de akkers en wijngaarden.

April

voorjaar sicilieDe wilde bloemen beginnen echt overal op Sicilië te bloeien en de eerste watersporters slaan hun slag in deze maand, hoewel het zeewater nog flink koud kan zijn in april. Omdat bloemen, struiken en bloemen tot bloei komen ontstaat er een prachtig gekleurde natuur in April. Daarom is deze maand heel geschikt voor een rondreis door Sicilië.

Mei

De natuur is in mei echt spectaculair. De berghellingen die vol in bloei staan zijn nu schitterend om te wandelen. De temperaturen aan de kust en op de eilanden zijn nu heerlijk. Mei is een ideale maand voor een wandelvakantie.

Juni

In Juni beginnen de zomergeuren over het eiland te druisen. Ook Juni is heel geschikt voor wandelingen, met name in de hogergelegen Nebrodibergen. De temperaturen zijn overal zeer aangenaam, hoewel de Scirocco wind het zo nu en dan wel erg warm kan maken. De zee is warm, maar de stranden zijn nog steeds verlaten. De fruitbomen zijn nu beladen met kersen, pruimen en de lokale specialiteit ‘gelsi’.

Juli

De zee heeft in deze maand een centrale plaats voor toeristen. De grote resorts puilen uit. Juli is een mooie maand voor wandelingen in het binnenland, maar het is relatief warm.

Augustus

De soms verstikkende hitte van de steden leidt veel toeristen en Sicilianen naar de kust. Het binnenland van Sicilië wordt in augustus weinig bezocht. Tegen het einde van de maand worden de oogsten gestart in de zoutpannen rond Trapani; ook de druivenoogst start overal op het eiland.

September

Vanwege de oogst werken veel Sicilianen in september op het veld. In september heersen vaak stormen aan de kust, maar de temperatuur is prima. In september kun je echt nog de zomer ervaren op Sicilië zonder de ergste drukte. De olijvenoogst is ook in volle gang. In de vele kleine dorpjes worden oogstfeesten gevierd.

Oktober

Terwijl de wijn gemaakt wordt, krijgen de kale wijnstokken rode en oranje tinten. De spectaculaire herfstkleuren en de vele paddestoelen geven Sicilië een indrukwekkende herfst.

November

De herfst zet goed door in november, maar de temperaturen kunnen nog steeds erg hoog zijn voor Nederlandse begrippen. De middagtemperatuur ligt ongeveer op 25 graden Celsius. November is een echte regenmaand en je kunt in deze maand ook veel stormen verwachten.

December

De dagen zijn kort, maar de temperaturen zijn voor Nederlandse begrippen nog steeds erg aangenaam. Sicilië is echt een bestemming waar je het hele jaar door terecht kunt.

Enthousiast? Boek een fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s