Skip navigation MENU

Siciliaanse taal

Siciliaans of Sicilu, is een Italiaans dialect dat gesproken wordt op Sicilië. Vandaag de dag spreken de meeste Sicilianen twee talen: Italiaans en Siciliaans. Veel Siciliaanse woorden zijn leenwoorden uit het Grieks, Catalaans, het Frans, Arabisch, Spaans en andere talen. De Siciliaanse taal wordt niet alleen op het eiland gesproken, maar ook in Calabrië en Apulië. Daarnaast heeft het veel invloed gehad op de Maltese taal.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s

Het gebruik van de Siciliaanse taal is beperkt tot informele contexten (meestal in het gezin) en in de meeste gevallen is het vervangen door Italiaans met een Siciliaans dialect, een soort mix dus.

De Siciliaanse taal heeft veel invloed gehad op de Italiaanse cultuur, hoewel de taal voornamelijk door de intellectuele elite werd gesproken.

Hoewel Italiaans de nationale taal is, bloeit de Siciliaanse taal welig in Sicilië. De inwoners van Sicilië spreken een eigen Siciliaanse taal van Romaanse herkomst en verschilt van het Italiaans.

De meeste Sicilianen zijn bedreven in het Italiaans en op scholen wordt Engels aan scholieren onderwezen. Wees ervan bewust dat de oudere inwoners van kleine dorpjes geen Italiaans kunnen spreken.

 

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s