Skip navigation MENU

Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken is sterk gericht op lokale producten, zoals vissen, tomaten en verse groenten. Rode boontjes, tonijn, zwaardvis, sardientjes en olijven worden veel gebruikt in de gerechten. Door de milde zomers en lange zomers zijn de gewassen niet zo seizoensgebonden als in Nederland. Zo worden er in de winter volop sinaasappels geplukt op Sicilië en in april kun je verse aardbeien eten.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s
Dolci di marzapane

 

De Siciliaanse keuken staat in hoog aanzien. Alle beschavingen die het eiland in het verleden overheersten hebben invloed gehad op de vele culinaire hoogtepunten die Sicilië nu rijk is. Alle bekende traditionele gerechten hebben een zeer lange ontwikkeling ondergaan.  Zo kun je de Arabische invloed op de Siciliaanse keuken proeven in de vele zoete smaken en de desserts.

Voor de lokale bevolking bestaat het traditionele ontbijt vaak uit een espresso of capuccino en een gevulde croissant. Dit wordt een cornetto genoemd. Voor tussendoortjes, zoals een panini, kun je terecht bij de vele eetgelegenheden die Sicilië rijk is.

Siciliaanse keukenPasta komt in alle soorten een maten met vele smakelijke sauzen en vis uit de omliggende wateren, met inbegrip van zwaardvis, inktvis en tal van andere vissoorten geserveerd met heerlijke sauzen of gewoon met een dressing van olijfolie, citroen en kruiden. Sicilianen zijn verzot op zoet, zoals exquise ijs, cakes – gemaakt van amandelen – en een breed scala aan snoepjes.

Tip: De Siciliaanse keuken is beroemd om het ijs dat je kunt kopen in de ijssalons (gelateria). Echt een aanrader!

Trattoria en ristorantes

Voor een volledige maaltijd ga je naar een trattoria of een ristorante. Een trattoria is een goedkopere keus, terwijl je in een ristorante terecht kunt rekenen op een leuke aankleding en goede bediening. Vaak zijn de trattoria alleen tijdens lunch open.

Pizza eten

Hoewel pizza oorspronkelijk uit Napels komt, kun je heerlijk pizza eten op Sicilië. De Siciliaanse pizza’s zijn plat en hebben een kenmerkende vulling, met pecorino kaas in plaats van mozzarella en oregano in plaats van het traditionele basilicum.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s