Skip navigation MENU

UNESCO Werelderfgoederen Sicilie

Een UNESCO Werelderfgoed is een locatie (zoals een bos, een berg, een meer, woestijn, monument, gebouw of stad). Eerst wordt zo’n locatie ingediend bij het internationale World Heritage Programme van UNESCO.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s

Iedere vier jaar wordt er op een algemene vergadering gestemd over de ingediende locaties. Wanneer de titel ‘UNESCO werelderfgoed’ is toegekend dan blijft deze geldig voor een termijn van vier jaar.

Elk UNESCO werelderfgoed is eigendom van de staat waar de locatie zich bevindt, maar de locatie moet onderhouden worden ten behoeve van de gehele internationale gemeenschap.

Sicilië bezit de volgende UNESCO Werelderfgoederen:

 • Agrigento
 • Villa Romana del Casale in Piazza Armerina
 • Eolische eilanden
 • De barokke steden van de Val di Noto
  • Caltagirone
  • Militello Val di Catania
  • Catania
  • Modica
  • Noto
  • Palazzolo
  • Ragusa e Scicli

Er is door de eeuwen heen weinig veranderd op Sicilie. Dit betoverende eiland herbergt een unieke mix van oude beschavingen. Er zijn veel bezienswaardigheden en ervaringen die je niet mag missen, waaronder enkele van de best bewaard gebleven tempels en theaters in de wereld. Sommige ruïnes van Sicilië zijn zelfs meer dan 3000 jaar oud! Hieronder volgt een samenvatting van de mooiste UNESCO werelderfgoederen van Sicilië.

Valle dei Templi

Tot Unesco werelderfgoed verklaard in 1997. Het is een van de meest opvallende voorbeelden van de Griekse kunst en architectuur, en is tevens een van de belangrijkste attracties van Sicilië én het nationale monument van Italië. De Valle dei Templi is gelegen nabij Agrigento.

Villa Romana del Casale

Tot Unesco werelderfgoed verklaard in 1997. Het is een Romeinse villa gebouwd in het eerste kwart van de 4de eeuw en ligt op ongeveer 3 km buiten de stad Piazza Armerina. Het bevat de kostbaarste, grootste en meest complexe verzameling Romeinse mozaïeken in de wereld.

De Eolische Eilanden

Unesco werelderfgoed vanaf 2000. De Eolische eilanden vormen een vulkanische archipel in de Tyrreense Zee, vernoemd naar de halfgod van de wind Aeolus. De Eolische eilanden zijn een populaire toeristische bestemming in de zomer, en trekken tot 200.000 bezoekers per jaar. Het grootste eiland is Lipari. De andere eilanden zijn Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi, Panarea en Basiluzzo.

Laat-barokke steden van de Val di Noto

Sinds 2002 UNESCO Werelderfgoed. Het vertegenwoordigt het hoogtepunt en de laatste bloei van de barokke kunst in Europa.Het omvat verschillende steden:. Caltagirone, Militello in Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa en Scicli.

Syracuse en de Necropolis van Pantalica

UNESCO Werelderfgoed vanaf 2005. De Necropolis van Pantalica is de grootste necropolis in Sicilië met meer dan 5000 graven uit de 13e tot 7e  eeuw v. Chr. Syracuse wordt gekenmerkt door een zeer rijke Griekse geschiedenis, cultuur, amfitheaters en architectuur. Ze zijn gelegen in het zuidoosten van Sicilië.

Boek een avontuurlijke fly drive Sicilië! Bekijk reisbureau’s