Skip navigation MENU

Agriturismo in Sicilië

Wat is agriturismo?

Agriturismo verschilt van het gewone toerisme. Officieel is een agriturismo een nog in werking zijnde boerderij met vakantiewoningen, maar in werkelijkheid is het vaak een sfeervolle vakantiebestemming.

Boek een boerderijvakantie op Sicilië!Direct boeken
vissersdorpje

Kies de locatie

De locatie is belangrijk omdat de bergachtige delen van Sicilie meestal interessanter gevonden worden dan de vlakke velden of boomgaarden. Daarnaast willen veel toeristen dicht in de buurt van bezienswaardigheden zitten. Boerderijen die familiebezit zijn en waarvan de eigenaar aanwezig is, bieden meestal de beste ervaringen. Er is namelijk niets zo onbevredigend als een boerderij met een matige service en sfeer omdat die wordt gerund door ingehuurd personeel in plaats van toegewijde mensen die gepassioneerd hun werk doen.

agriturismo sicilie

 

Boek een boerderijvakantie op Sicilië!Direct boeken

Agriturismo in Sicilië

Siciliaanse agriturismo neemt vele vormen aan. In de eerste plaats denk je natuurlijk aan een boerderijvakantie. Maar het is ook mogelijk om in een middeleeuws klooster of molen te verblijven of in een ‘Baglio’ (een soort kasteel zonder torens). Een paar van de leukste vormen van agriturismo zijn juist historische boerderijen, molens, kloosters of landgoederen. Om echt te genieten van de ervaring zou je minstens twee nachten op een dergelijke accommodatie door moeten brengen. Je kunt de verblijfplaats als uitvalsbasis gebruiken voor excursies naar allerlei interessante plaatsen.

Reistip 1: Verwarming is relatief duur in Sicilië. Veel eigenaren verwarmen de kamers daarom alleen ’s nachts of helemaal niet. Als je er zeker van wilt zijn dat je verblijfplaats een aangename temperatuur heeft kun je beter in april of mei gaan dan in februari of maart.

Reistip 2: Sommige eigenaren kiezen voor een bijzondere manier van factureren. Controleer daarom zorgvuldig of het ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen in de vermelde prijzen en of er seizoensgebonden tarieven zijn (in de zomer zijn de prijzen hoger). Een verblijf in een pensionboerderij is een geweldige ervaring maar het mag niet zo veel kosten al een vijfsterrenhotel.

Een boerderij kiezen

De meeste agriturismo’s zijn gelegen in de buurt van kleine steden. Enkele boerderijen zijn meer afgelegen. Dat houdt in dat je wat verder moet rijden voor de meeste bezienswaardigheden. De meeste boerderijen zijn gelegen temidden van olijfbomen en graanvelden, maar soms ook in weelderige bossen. Vaak is er een zwembad, maar niet altijd. De accommodaties zelf zijn meestal niet al te Spartaans. Met een beetje geluk kun je er kaas- of wijnproeven.

Veel boerderijen telen zelf groente en fruit en houden vee. Het eten is meestal uitstekend. De kleinere boerderijen worden gerund door families en een gastheer en kunnen slechts een paar gasten tegelijkertijd ontvangen (zelden meer dan 20). De sfeer is die van een klein landhotel.

Agriturismo of plattelandstoerisme?

Gastboerderijen bieden een fantastische ervaring maar lees de beschrijving van een gastboerderij zorgvuldig (en bekijk de foto’s goed) om te weten waar je precies voor betaalt. Voor de wet is er namelijk een verschil tussen agriturismo en plattelandstoerisme (turismo rurale). Wat is het verschil?

Agriturismo houdt in dat je verblijft op een boerderij waar de keuken lokale gerechten serveert. Het landgoed dat meestal (maar niet altijd) door een familie wordt beheerd zal onder meer boomgaarden, wijngaarden of vee hebben en het vlees, de wijn en de kazen zullen op de boerderij of lokaal geproduceerd worden.

Plattelandstoerisme aan de andere kant omvat verschillende vormen van landelijk verblijf. Die wijken echter af van agrotoerisme omdat er geen sprake is van echte boerderijen. Vaak gaat het gewoon om bungalows of kleine appartementen, gebouwd in een landelijke omgeving voor de verhuur maar het kan ook gaan om historische landelijke woningen (huizen of schuren) die niet meer functioneren als boerderijen. Maar het opzetten van een goedkope accommodatie, een pension of een hotel op het platteland is niet hetzelfde als een bedrijvige boerderij!

Boek een boerderijvakantie op Sicilië!Direct boeken
boerderijvakanties sicilie